Image
Deel deze
pagina

Verwarmen met waterstof - Waterstofinstallaties en Syntess Software

Werken met waterstofinstallaties in Syntess Atrium

Waterstof als alternatief voor aardgas staat nog in de kinderschoenen, maar wint steeds meer terrein in Nederland. Diverse initiatieven en proeflocaties laten de mogelijkheden zien van deze manier van verwarmen. Installatiebedrijven zijn nog voorzichtig, maar tonen steeds meer interesse in projecten met waterstofinstallaties. Interessante ontwikkelingen voor de installatiebranche en daarmee ook voor onze software.

Proeflocaties en pilotprojecten

Met het oog op de energietransitie wil de Nederlandse overheid alle woningen in 2050 van het gas af hebben. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Waterstof CV-ketels kunnen gebruik maken van het bestaande gasnet en voorzieningen. Verschillende bedrijven en organisaties zien hier de voordelen van en zetten proefprojecten en demo-omgevingen op. Kiwa en Aliander nemen het voortouw in het Hydrogen Experience Centre en het dorpje Stad aan ’t Haringvliet wil met het Inspiratiehuis al in 2025 aardgasvrij zijn.

Meer installateurs betrokken bij waterstofprojecten

Als software-ontwikkelaar voor de installatiebranche volgen we dit soort ontwikkelingen op de voet. Vooral nu we merken dat, langzaam maar zeker, meer installatiebedrijven projecten aannemen waarbij waterstof cv-ketels deel van maken. Uit een peiling blijkt dat 6% van onze klanten betrokken zijn geweest bij een klus met waterstofinstallaties.

Een van deze klanten is Hoppenbrouwers Techniek Middelharnis (voorheen Kievit Warmte); uitvoerend installateur van de woningcorporatie van Stad aan ’t Haringvliet. Een bijzonder verzoek zou je verwachten, maar volgens vestigingsleider Cees Kievit, kwam er een “gewoon” verzoek om leidingwerk aan te sluiten. Toen Kievit hoorde dat het om een waterstof-cv ging, kwam natuurlijk de vraag of ze hier speciale trainingen voor moesten volgen. “Doe maar net alsof je een gewone cv-installatie aanlegt …” was het antwoord.

De procedures en normen rondom waterstofinstallaties zijn nog volop in ontwikkeling. Fabrikanten geven aan volop bezig te zijn met nieuw aansluitmateriaal, terwijl het huidige materiaal prima te gebruiken is. Het aansluiten van leidingen op een waterstof cv-ketel is goed te vergelijken met het aansluiten van een cv-ketel op aardgas, aldus Kievit.

We hebben natuurlijk wel te maken met waterstof, dus er zijn veel veiligheidsmaatregelen geïnstalleerd in het waterstofhuis. De roep om kwaliteitsnormen en borging onder installateurs en monteurs zal hiervoor de komende jaren toenemen.

Serviceadministratie voorbereiden op waterstofinstallaties

Waterstof als bron van verwarming heeft veel potentie binnen de energietransitie. Installatiebedrijven krijgen naar alle waarschijnlijkheid dus ook vaker te maken met waterstofketels. Ervaring opdoen en jouw bedrijf voorbereiden op dit installatietype kan dus geen kwaad.

Waterstofinstallaties in Syntess Atrium

Om mee te gaan in de ontwikkelingen rondom waterstofinstallaties heeft Syntess Atrium het installatietype “waterstof” toegevoegd aan het rijtje installatietypes. Naast de bestaande types voor onder andere verwarming, koeling, ventilatie en zonne-energie heeft waterstof nu ook een eigen plaats in de serviceadministratie.

Screenshot - Installatietype Waterstofinstallatie in Syntess Atrium

We houden de ontwikkelingen rondom waterstofinstallaties in de gaten, zodat we de installateur kunnen ondersteunen waar nodig.


Auteur:

John Schepers
Productmanager

Publicatiedatum 9 mei 2022
Bekijk de video: Werken met waterstofinstallaties

Schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief van Syntess Software. U ontvangt dan maximaal twee keer per maand ons e-Synformatief met daarin het allerlaatste nieuws.

Let op: Voor klanten hebben we ook een aparte e-Nieuwsbrief met meer specifieke informatie over onze producten. Als klant kunt u zich hiervoor aanmelden via Mijn Syntess.

Schrijf u nu in
Contact met Syntess Software

Wenst u meer informatie, een vrijblijvende afspraak, hulp, extra begeleiding of een uitbreiding van uw softwarepakket? Wat uw vraag ook is, wij helpen u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met mij op
Onze ambitie Wij ontwikkelen software met als doel u te laten beschikken over dé beste praktijkgerichte logistieke-, mobiele- en administratieve ERP software, zodat u op een hoger niveau kunt presteren. Daarbij willen we de hoogst mogelijke mate van klanttevredenheid bereiken en u helpen om een hoger niveau van werken te bereiken.

Zaken doen met een betrouwbare organisatie, waar veiligheid en integriteit van data voorop staat.