Image
Deel deze
pagina

De impact van hybride werken op de installatiebranche

en de rol van de digitale werkomgeving

Werken op afstand is de afgelopen jaren bijna onmisbaar geworden. Voor de buitendienst van installatiebedrijven niet geheel nieuw, maar voor de binnendienst vaak wel. De term “hybride werken” komt steeds vaker voorbij. Wat is hybride werken, wat is de impact op de installatiebranche en welk rol speelt de digitale werkplek hierin?

Wat is hybride werken

Hybride werken is een manier van werken waarbij het flexibel kiezen van je werklocatie het uitgangspunt vormt. Het bestaat al lang, maar de coronacrisis heeft bedrijven min of meer gedwongen om op een deze manier te gaan werken: gedeeltelijk thuis, gedeeltelijk op kantoor. Uit diverse onderzoeken van onder andere het CBS en MKB Servicedesk blijkt dat hybride werken blijft bestaan. Voor veel bedrijven en medewerkers is het een uitkomst, anderen hechten veel waarde aan de “traditionele” vorm van werken op kantoor.

Voordelen van hybride werken

 • Productiviteit gaat omhoog
  Geen reistijd, geen collega’s die bij je binnenlopen met vragen of zomaar komen kletsen. Het ligt natuurlijk ook aan je thuissituatie, maar thuis heb je deze onderbrekingen in ieder geval niet. Dit komt de productiviteit ten goede.
 • Meer plezier in werk
  Thuis werken betekent ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Je kan en mag je dag zelf indelen. Tussendoor even de was doen, boodschappen doen of de kinderen van school halen. Het geeft een gevoel van onafhankelijkheid en dat maakt het werken een stuk leuker. Uiteraard zolang je je dagelijkse werkuren maar haalt en jouw werkzaamheden het toelaten.
 • Geef de energietransitie een zetje
  Minder reistijd betekent minder verkeer op de weg, wat staat voor minder uitstoot. Kantoorpanden besparen energie, omdat ze minder moeten verwarmen. Een win-win situatie; zo doe je naast jezelf, ook moeder natuur een plezier en draag je net dat beetje extra bij aan de energietransitie.

Uitdagingen

 • Afhankelijk van functie
  Een behoorlijk aantal functies binnen het installatiebedrijf bieden ruimte om plaatsonafhankelijk te werken, maar soms ben je afhankelijk van jouw werkplek en moet je daar fysiek aanwezig zijn. Denk aan magazijnbeheerders: een magazijn onderhouden en beheren gaat moeilijk op afstand.
 • Een kwestie van vertrouwen
  Voor de buitendienst is op een andere locatie werken niet nieuw, maar de binnendienst werkte vooral op kantoor. Thuiswerken is niet alleen voor (binnendienst)medewerkers even wennen aan de verantwoordelijkheid en zelfdiscipline, maar ook voor de bedrijfsleiding en directie. Duidelijke afspraken, een helder beleid en vertrouwen in elkaar zijn hierbij belangrijk.
 • Minder sociale contacten
  De rust die thuis kan ervaren is lekker, maar op een gegeven moment ga je toch dat praatje met je collega’s missen. Communiceren via (video)chat en telefoon is een uitkomst, maar niet hetzelfde en levert ook niet dezelfde energie op.

De impact op installatiebedrijven

De afgelopen jaren wisselden binnendienstmedewerkers tussen de thuiswerkplek, de keukentafel en kantoor. Toch is hybride werken niet helemaal nieuw voor installatiebedrijven. Althans voor de buitendienst. Monteurs, projectmanagers en verkopers werkten met natuurlijk al vaak op locatie bij klanten en opdrachtgevers, maar werden soms door omstandigheden ook gedwongen om op afstand samen te werken. Een ding is zeker: bedrijven en huishoudens blijven draaien, dus ook de diensten van installateurs.

Binnen- en buitendienst moeten gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Een goed ingerichte digitale werkomgeving vormt daarom een belangrijke factor bij hybride werken.

Rol van de digitale werkomgeving wordt groter

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Internetverbindingen zijn sneller, het gebruik van mobiele apparaten neemt toe en samenwerkings- en bedrijfssoftware maken de stap naar de cloud. Ideale ontwikkelingen, die hybride werken ondersteunen.

Cloudsoftware speelt een grote rol in de digitale werkomgeving. De software draait op een extern benaderbaar systeem. Dit opent de deur om online samen te werken. Je hebt alleen maar een computer, laptop, tablet of ander mobiel apparaat nodig en een internetverbinding. Nu nog de juiste bedrijfssoftware en je bent technisch gezien klaar om hybride te werken.

De juiste software voor jouw installatiebedrijf

Cloudsoftware is er in alle soorten en maten. Van losse apps voor specifieke taken tot complete software voor installatiebedrijven. De meest bekende software om op afstand te communiceren en vergaderen zijn Microsoft Teams, Skype en Zoom. Voor de “dagelijkse kantoorwerkzaamheden” zoals tekstverwerken, spreadsheets en presentaties, zijn Microsoft Office 365, Google Workspace en Apple iWorks.

Als installatiebedrijf doe je meer dan alleen online vergaderen. Samenwerken gaat ook verder dan alleen offertes en documenten maken met Word en Excel. Er zijn losse cloudapplicaties te vinden voor het beheren van relaties, je financiële administratie, inkoop, voorraadbeheer, projectmanagement, logistiek, HRM en buitendienstautomatisering. Maar goed, al deze applicaties functioneren los van elkaar en moeten op de een of andere manier ook gekoppeld worden om gegevens uit te wisselen. In praktijk werkt dit wel, maar niet alles is optimaal op elkaar afgestemd.

Geen zin in gedoe? Het kan een stuk gemakkelijker met ERP-software. Dit is bedrijfssoftware van één softwareontwikkelaar en combineert verschillende functionaliteiten voor o.a. financiële administratie, relatiebeheer, HRM, projectmanagement, logistiek en buitendienstautomatisering. Onderling wisselen de verschillende functies gegevens uit, zodat samen werken aan installatieklussen en projecten nog gemakkelijker is.

Hybride werken met Syntess Atrium Cloud

Wil je hybride werken en ben je op zoek naar software die jouw installatiebedrijf daarin kan ondersteunen? Dan is Syntess Atrium Cloud iets voor jou. Met diverse functionaliteiten voor binnen- en buitendienst kan je altijd en overal samenwerken.

Download ook de whitepaper

Als je op zoek bent naar nieuwe software voor jouw installatiebedrijf, komt de term “cloudsoftware” vaak voorbij. Maar wat doet cloudsoftware nu precies en nog belangrijker: wat kan het voor jouw installatiebedrijf betekenen. We zetten 7 punten voor je op een rijtje die in onze ogen dé redenen zijn om voor een cloudoplossing te gaan.

Publicatiedatum 22 maart 2022

Schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief van Syntess Software. U ontvangt dan maximaal twee keer per maand ons e-Synformatief met daarin het allerlaatste nieuws.

Let op: Voor klanten hebben we ook een aparte e-Nieuwsbrief met meer specifieke informatie over onze producten. Als klant kunt u zich hiervoor aanmelden via Mijn Syntess.

Schrijf u nu in
Contact met Syntess Software

Wenst u meer informatie, een vrijblijvende afspraak, hulp, extra begeleiding of een uitbreiding van uw softwarepakket? Wat uw vraag ook is, wij helpen u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met mij op
Onze ambitie Wij ontwikkelen software met als doel u te laten beschikken over dé beste praktijkgerichte logistieke-, mobiele- en administratieve ERP software, zodat u op een hoger niveau kunt presteren. Daarbij willen we de hoogst mogelijke mate van klanttevredenheid bereiken en u helpen om een hoger niveau van werken te bereiken.

Zaken doen met een betrouwbare organisatie, waar veiligheid en integriteit van data voorop staat.