Image
Deel deze
pagina

Afscheid van Syntess Prisma

Een terugblik op 35 jaar geschiedenis van dit iconische softwarepakket

Na een carrière van ruim 35 jaar, nemen we eind dit jaar afscheid van Syntess Prisma. We nemen je mee in de geschiedenis van dit iconische softwarepakket voor installatiebedrijven.

Het begin van een klassieker

Hoe het allemaal begonnen is? Even een stapje terug in de tijd, 1987 om precies te zijn. De tijd waarin MS-DOS de markt domineert als besturingssysteem. Syntess Classic is de allereerste software in de SYNTESS-productlijn. Eind 1993 evolueert SYNTESS tot de ERP-software zoals we het nu ongeveer kennen en doet het zijn naam eer aan: Synthese. Het proces waarbij verschillende onderdelen samensmelten. In dit geval, data uit diverse modules van de software tot één geheel samengevoegd worden. Simpel gezegd: Je hoeft je gegevens maar 1x in te voeren en je kan het overal in de software gebruiken. Revolutionair voor die tijd.

Letters, letters en nog eens letters

In het DOS-tijdperk zijn computermuizen zeldzaam en wordt de interface van applicaties aangestuurd met het toetsenbord. Navigeren door het kenmerkende, felblauwe menu van SYNTESS gebeurt via letters en lettercombinaties. Een nieuwe relatie aanmaken staat bijvoorbeeld bij gebruikers bekend als het “A-A-T’tje” (A = BASISBESTANDEN, A = Onderhoud Relaties en T = Toevoegen). Een goede geheugentraining, waarmee je snel en efficiënt met de applicatie kan werken.

Syntess Classic en Syntess Prisma

Eind jaren ’90 zorgt Microsoft voor wat opschudding en kondigt aan te stoppen met MS-DOS onder Windows. De plannen voor de Windows-opvolger van Syntess Classic (Syntess Atrium) liggen al wel op de plank, maar zijn nog niet klaar voor gebruik. Dus krijgt de huidige programmatuur van SYNTESS een update. Dezelfde indeling van de interface, maar wel andere kleur en een grafische versie van het bedrijfslogo. Syntess Classic verwelkomt een nieuw lid in de productlijn: Syntess Prisma.

De interface van Syntess Prisma

Grote veranderingen in Prisma 6.0

Inmiddels draait Syntess Prisma al wat jaren en is het tijd voor een nieuwe, grote update. In 2010 ziet Syntess Prisma 6.0 het levenslicht. Een nieuw snelmenu met functies zoals Artikel Deeplinken, het eigen Procedureboek en de helptekst. Maar ook de letter T doet zijn intrede in het beginscherm en introduceert daarmee het Grafisch Planscherm voor installateurs.

In de jaren daarna evolueert de software en de onderliggende programmeertaal met de tijd mee. Na de release van Syntess Atrium in 2005 blijft Prisma de tand des tijds doorstaan en populair bij een groep trouwe gebruikers.

Het beginscherm met snelmenu van Syntess Prisma 6.0

Syntess Prisma en Windows 11 gaan prima samen

Dat Syntess Prisma de tand des tijds doorstaat blijkt ook dit jaar als Windows 11 op de market verschijnt. We testen de laatste versie van Prisma (6.20) op het nieuwe besturingssysteem zonder problemen. Prisma draait als een zonnetje en ziet er nog steeds fraai uit in het nieuwe windows-venster met afgeronde hoeken.

Syntess Prisma en Windows 11

Een pakket met pensioen

Na 35 jaar is de pensioenleeftijd van Syntess Prisma bereikt en stopt Syntess Software met het onderhoud van dit ERP-pakket. Dit betekent niet dat Syntess Prisma stopt met functioneren! Klanten kunnen er gewoon op doorwerken, maar Syntess Software neemt er per 31-12-2022 afscheid van.

Publicatiedatum 12 december 2022

Schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief van Syntess Software. U ontvangt dan maximaal twee keer per maand ons e-Synformatief met daarin het allerlaatste nieuws.

Let op: Voor klanten hebben we ook een aparte e-Nieuwsbrief met meer specifieke informatie over onze producten. Als klant kunt u zich hiervoor aanmelden via Mijn Syntess.

Schrijf u nu in
Contact met Syntess Software

Wenst u meer informatie, een vrijblijvende afspraak, hulp, extra begeleiding of een uitbreiding van uw softwarepakket? Wat uw vraag ook is, wij helpen u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met mij op
Onze ambitie Wij ontwikkelen software met als doel u te laten beschikken over dé beste praktijkgerichte logistieke-, mobiele- en administratieve ERP software, zodat u op een hoger niveau kunt presteren. Daarbij willen we de hoogst mogelijke mate van klanttevredenheid bereiken en u helpen om een hoger niveau van werken te bereiken.

Zaken doen met een betrouwbare organisatie, waar veiligheid en integriteit van data voorop staat.