Image
Deel deze
pagina

Materiaaltekorten in de installatiebranche

Wat is er aan de hand en hoe ga je ermee om?

Installatiebedrijven in Nederland kampen al langere tijd met een groeiend tekort aan basismaterialen, trage leveringen en stijgende prijzen. De signalen uit de branche zijn er al lange tijd. Een recent onderzoek van Techniek Nederland brengt de situatie in kaart. Wat is er aan de hand in de installatiebranche? Maar wat belangrijker is, er zijn gelukkig genoeg manieren om de impact te beperken.

Tekort aan basismateriaal en leveringsproblemen

Het afgelopen jaar kregen vele installateurs en technisch dienstverleners te maken met prijsstijgingen van materialen in installatieproducten waarmee ze moeten werken. De prijsstijgingen zijn in diverse productcategorieën te zien. Vooral de basismaterialen zoals leidingen, bekabeling en schakelaars zijn behoorlijk in prijs gestegen, maar ook cv-ketels, airco’s en sanitair producten hebben een hoger inkoopprijskaartje gekregen.

De bron van de stijgende prijzen is voornamelijk te vinden in de pandemie. Dit veroorzaakt problemen in de productie en logistiek; het tekort aan grondstoffen zorgt voor afschaling van de productie, met uiteindelijk leveringsproblemen en stijgende prijzen als gevolg. Daarnaast hamsteren bedrijven massaal om zo voorraden aan te leggen. Voor grotere installatiebedrijven met veel opslagmogelijkheden is dit prima te doen, kleinere installateurs hebben minder mogelijkheden om voorraad aan te leggen.

Wie betaalt de rekening?

Op korte termijn vallen de gevolgen van de tekorten en prijsstijgingen nog wel te overzien. Als de prijsstijgingen langer aanhouden dan zullen klant en installateur de rekening gaan betalen. Uit het onderzoek van Techniek Nederland blijkt dat maar één op de drie ondernemers contractueel heeft vastgelegd dat zij prijsstijgingen door kunnen berekenen aan de klant. De gemaakte indexeringsafspraken staan in veel gevallen in schril contrast met de prijsstijgingen.

Het is onduidelijk hoe lang het materiaaltekort en de prijsstijgingen nog aanhouden. De maatschappij keert geleidelijk weer naar “normaal” terug, maar naar verwachting zullen de tekorten zeker nog tot eind dit jaar aanhouden. Gelukkig kan je genoeg doen om de impact te beperken.

De impact is prima te beperken

Een concrete oplossing voor de oorzaken van de materiaaltekorten en prijsstijgingen is er niet. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de impact binnen jouw bedrijf te beperken.

 1. Monitor marktontwikkelingen

  Hou marktontwikkelingen in de gaten, zodat je tijdig in kan spelen op materiaaltekorten en leveringsproblemen in de toekomst.

 2. Duidelijke communicatie

  Wees duidelijk in communicatie richting klant en communiceer leveringsknelpunten duidelijk met klanten. Dat bespaart veel discussies en kosten achteraf.

 3. Groothandelaren en prijzen vergelijken

  Leg de prijzen en inkoopcondities van verschillende groothandelaren naast elkaar. Met behulp spreadsheets of speciale vergelijkingssoftware creëer je overzicht en weet je snel waar je het beste kan inkopen.

 4. Gezamenlijk inkopen

  Samen sta je sterk. Er zijn diverse organisaties die collectief materialen inkopen. Het lost de leveringsproblemen wellicht niet op, maar je krijgt wel hogere kortingen op je inkoop.

 5. Optimaliseer het inkoopproces

  Inkopen is een uitgebreid proces. Neem de inkoopprocessen en het voorraadbeheer nog eens onder de loep en probeer deze efficiënter in te richten. Daar valt vaak wel wat winst te behalen.

Samen staan we sterk

Al met al zijn er dus best wel wat manieren om de impact te beperken. Kom je er even niet meer uit? Praat met collegabedrijven en wellicht kunnen zij je op diverse vlakken helpen. Heb je vragen over het optimaliseren en automatiseren van je inkoopproces? Dan staan wij voor je klaar. Samen staan we sterk!

Voor meer tips, lees ook het artikel:
Inkooptips in tijden van prijsstijgingen

Publicatiedatum 5 oktober 2021

Schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief van Syntess Software. U ontvangt dan maximaal twee keer per maand ons e-Synformatief met daarin het allerlaatste nieuws.

Let op: Voor klanten hebben we ook een aparte e-Nieuwsbrief met meer specifieke informatie over onze producten. Als klant kunt u zich hiervoor aanmelden via Mijn Syntess.

Schrijf u nu in
Contact met Syntess Software

Wenst u meer informatie, een vrijblijvende afspraak, hulp, extra begeleiding of een uitbreiding van uw softwarepakket? Wat uw vraag ook is, wij helpen u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met mij op
Onze ambitie Wij ontwikkelen software met als doel u te laten beschikken over dé beste praktijkgerichte logistieke-, mobiele- en administratieve ERP software, zodat u op een hoger niveau kunt presteren. Daarbij willen we de hoogst mogelijke mate van klanttevredenheid bereiken en u helpen om een hoger niveau van werken te bereiken.

Zaken doen met een betrouwbare organisatie, waar veiligheid en integriteit van data voorop staat.