Image
Deel deze
pagina

Inkooptips in tijden van prijsstijgingen en materiaaltekorten

Wat is er aan de hand en hoe beperk je de impact?

In tijden van prijsstijgingen en leveringsproblemen zijn er gelukkig genoeg manieren om grip te houden op de situatie. Van prijzen vergelijken en het inkoopproces automatiseren tot gezamenlijk inkopen. Het begint uiteindelijk met bewustwording en een duidelijke communicatie richting de opdrachtgever.

Monitor marktontwikkelingen

Hou marktontwikkelingen in de gaten, zodat je tijdig in kan spelen op prijsstijgingen, materiaaltekorten en leveringsproblemen in de toekomst. Zoek informatie op websites en online platformen, maar hou ook goed contact met je leveranciers en collega-bedrijven.

Nieuwe offertes, aangepaste afspraken

Eindeloze discussies met klanten en opdrachtgevers. Niet leuk, het kost veel tijd en (in)spanning en het gaat ten koste van de winst. Wellicht een inkoppertje, maar communiceren blijft ontzettend belangrijk.

Informeer de opdrachtgever

Informeer opdrachtgevers zo snel mogelijk en schriftelijk over de prijsverhogingen en de consequenties daarvan voor het project.

Prijsafspraken bijstellen

Nieuwe opdracht en moet je de aanbieding nog doen? Neem dan een bepaling op waarin staat dat de offerte is gebaseerd op een bepaalde inkoopprijs voor een specifiek materiaal. Vermeld dan ook dat eventuele prijsstijgingen doorberekend worden. Stel bijvoorbeeld een ondergrens in. Komen de prijzen boven deze grens, dan bereken je ze door. In dat geval moet je de prijsstijgingen kunnen aantonen; dat is onder meer mogelijk met een inkooplijst.

Voorbeeldclausule

Door overmacht kan het nodig zijn om deze aanbieding en de daarin afgesproken termijnen aan te passen. [naam bedrijf] is niet aansprakelijk voor het daardoor overschrijden van overeengekomen termijnen en opleverdata. Als overmacht wordt in ieder geval gezien het niet tijdig beschikbaar zijn van de benodigde grondstoffen. Opdrachtnemer zal u daar steeds zo tijdig mogelijk schriftelijk over informeren.

Deze voorbeeldclausule is opgesteld door Techniek Nederland

Groothandelaren en prijzen vergelijken

Zorg voor een up-to-date artikelbestand en leg de prijzen en inkoopcondities van verschillende groothandelaren naast elkaar. Met behulp spreadsheets of speciale vergelijkingssoftware creëer je overzicht en weet je snel waar je het beste kan inkopen. Bekijk en vergelijk artikelbestanden via diensten zoals 2BA en Compano (Artikelbeheer.nl), of lees het in de software die jouw bedrijf gebruikt in.

Gezamenlijk inkopen

Samen sta je sterk. Sluit je aan bij een inkooporganisatie voor installatiebedrijven. Dat lost de leveringsproblemen niet op, maar het helpt je wel om hogere bonussen en kortingen te krijgen op je inkoop. Vooral kleinere installateurs kunnen hier veel voordeel mee doen, maar ook voor grotere bedrijven valt er winst te behalen. Enkele voorbeelden van inkooporganisaties en collectieven zijn; Samiko, NiCi, INKA Ticned, InstalCenter en Elektrotransfer.

Gezamenlijk inkopen kan voordeliger uitpakken, maar wellicht hou je zaken liever in eigen hand. Dit kost je wel tijd en inspanning, maar je hebt zelf de controle. Hou er rekening mee dat zelf inkopen tot 20% van je tijd in beslag kan nemen. Ook hier kan je weer tijd op besparen door het inkoopproces te optimaliseren met behulp van automatisering.

Automatiseer het inkoopproces

Het inkoopproces kan complex zijn, maar door het nog eens onder de loep te nemen en verder te optimaliseren en automatiseren valt ook hier veel winst te behalen. Vooral in tijden van prijsstijgingen en materiaaltekorten wil je dat je inkoopproces op orde is en je overzicht en grip op zaken hebt.

Dit kan zoals eerder gezegd met artikelbestanden en vergelijkingsdiensten van 2BA en Compano, maar het is nog gemakkelijker als je software hebt die calculatie en facturatie aan het inkoopproces knoopt. Dat scheelt een hoop tijd en geld, wat de prijsstijgingen weer compenseert.

Wij hebben 7 tips voor je op een rijtje gezet om efficiënter in te kopen. Lees het artikel eens en download de gratis whitepaper. Succes!

Publicatiedatum 6 oktober 2021

Schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief van Syntess Software. U ontvangt dan maximaal twee keer per maand ons e-Synformatief met daarin het allerlaatste nieuws.

Let op: Voor klanten hebben we ook een aparte e-Nieuwsbrief met meer specifieke informatie over onze producten. Als klant kunt u zich hiervoor aanmelden via Mijn Syntess.

Schrijf u nu in
Contact met Syntess Software

Wenst u meer informatie, een vrijblijvende afspraak, hulp, extra begeleiding of een uitbreiding van uw softwarepakket? Wat uw vraag ook is, wij helpen u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met mij op
Onze ambitie Wij ontwikkelen software met als doel u te laten beschikken over dé beste praktijkgerichte logistieke-, mobiele- en administratieve ERP software, zodat u op een hoger niveau kunt presteren. Daarbij willen we de hoogst mogelijke mate van klanttevredenheid bereiken en u helpen om een hoger niveau van werken te bereiken.

Zaken doen met een betrouwbare organisatie, waar veiligheid en integriteit van data voorop staat.