Image
Deel deze
pagina

Gasketelwet: De stand van zaken

Alles wat je moet weten over de gasketelwet

UPDATE - Inmiddels is de overgangstermijn weer aangepast. Uitstel betekent (voorlopig) geen afstel en de nieuwe inwerkingtreding is uitgesteld tot 1 april 2023.

Het heeft veel tijd gekost, maar inmiddels is de gasketelwetgeving al sinds oktober 2020 actief. Nou ja, bijna dan. Tot 1 april 2023 hebben installateurs nog de tijd om hun zaken op orde te krijgen. Wat is de stand van zaken momenteel, welke ontwikkelingen zijn er gaande? In dit artikel verzamelen we de laatste informatie omtrent deze wetgeving voor installateurs die cv-ketels, gashaarden en geisers plaatsen, onderhouden en repareren.

Certificering en certificeerders

Het doel van de gasketelwet is om cv-ketels en andere (gas)verbrandingsinstallaties veiliger te maken. Cruciaal onderdeel van de wetgeving is de verplichte certificering voor installateurs. Hiermee toon je als bedrijf en monteur je vakbekwaamheid aan. Het te behalen certificaat is het zogenaamde BRL 6000-25; het jongste telg binnen de BRL 6000 certificering. Hierin ligt meer focus op de registratie, opleveringsformulieren voor de klant en koolmonoxide (omgevingsruimte en afvoer van rookgas).

De tussenstand (juni 2021)

Inmiddels zijn er al meerdere instanties die installatiebedrijven gaan certificeren. Waar eerst alleen SKG-IKOB en Normec de certificeringen uitvoerden, gaan nu ook CBI-NL, Kiwa, Dekra en Bureau Veritas certificeren. Er is genoeg werk voor deze bedrijven, met ruim 3600 installatiebedrijven die het bewijs van vakmanschap moeten behalen. Naar schatting hebben ongeveer 4000 monteurs het felbegeerde bewijs in hun broekzak.

De bedrijfscertificering is echter nog niet van start gegaan. Het is wachten tot de Raad voor Accreditatie en het ministerie van Binnenlandse Zaken (preciezer: de TLOKB) goedkeuring geven aan de schema’s BRL 6000-25 van InstallQ en de BRL K25000 van Kiwa. Pas dan kunnen de certificerende instellingen offertes gaan uitschrijven.

De kosten van een BRL 6000-25 certificiering

Kosten van een bedrijfscertificering zijn nog niet geheel bekend. De grootte van uw bedrijf en de tarieven die de certificerende instellingen gaan toepassen bepalen mede de kosten. Er zijn eenmalige kosten om het certificaat te verkrijgen. Wil je de certificaten behouden, dan zijn er jaarlijks terugkomende kosten.

Bonarius als eerste klaar voor de gasketelwet

Installatiebedrijf Bonarius is koploper en heeft het bedrijfscertificaat al binnen. Zij voldoen hiermee als eerste aan alle eisen uit de BRL 6000-25. In principe niet zo vreemd, gezien zij na jarenlange voorbereiding en met de ondersteuning van een eigen opleidingsinstituut meedraaiden in een pilot van Kiwa.

Voordelen van de wetgeving

Voldoe je als installateur aan de eisen voor de gasketelwet en heb je het papiertje in handen? Dan staat dat natuurlijk voor kwaliteit voor jou als monteur, maar ook voor het bedrijf waarvoor je werkt. Het draait uiteindelijk om de veiligheid van jouw klanten en daar doe je het natuurlijk voor.

Nadelen van de wetgeving

Er zijn kosten aan verbonden. Deze worden afgestemd op de bedrijfsgrootte, maar voor sommige installateurs kan dit een behoorlijk kostenplaatje zijn. Ook omdat er jaarlijks terugkerende kosten aan vast zitten om de certificering te behouden. De verplichting heeft dan ook behoorlijk discussie aangewakkerd in de branche.

Software voor CO-certificering

De gasketelwet heeft voor bedrijven gevolgen op twee dimensies: personeel en organisatie. In eerste instantie moeten de uitvoerende monteurs hun CO certificaat halen. In tweede instantie worden het installatiebedrijf en de te volgen procedures getoetst door een CI (Certificerende Instantie). Met ERP-software kan je dit voor jouw bedrijf vastleggen en bijhouden.

Certificering bijhouden

Met personeel in dienst is het naleven en registreren hiervan belangrijk, zodat je weet wie je op welke klussen en projecten kan inplannen. Dit kan natuurlijk in een simpele excel-sheet of in een losse applicatie, maar ga je personeel inplannen, moet je altijd deze lijsten nalopen.

Met de juiste software kan je dit proces automatiseren. Vaak gaat het om ERP-software, gezien hierin alle functionaliteiten bij elkaar komen. Deze software houdt bij over welke certificeringen werknemers beschikken. Ga je personeel inplannen voor een klus? Dan zie je automatisch welke mensen geschikt en beschikbaar zijn.

Procedures en checklists

Als je je BRL 6000-25 wil naleven, dan moet je natuurlijk volgens de richtlijnen werken. Nu werken een aantal op installatiebedrijven gerichte ERP-pakketten met zogenaamde checklists. Meegaand in de gasketelwet zijn er speciale checklists gemaakt voor de installatie en reparatie van CO-installaties. Deze werk je als monteur af en vervolgens staat alles geregistreerd in het systeem.

De weg naar april 2023

Er is veel te doen geweest rondom de gasketelwetgeving en sinds oktober 2021 zijn er behoorlijk wat stappen gezet, maar voordat installerend Nederland er klaar voor is, hebben we nog een lange weg te gaan. Maar goed, de trein is nu eindelijk in werking gezet.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, of wil je weten hoe wij als softwareontwikkelaar kunnen ondersteunen bij de registratie en naleving van certificeringen, wij helpen graag!

Publicatiedatum 24 juni 2021

Schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief van Syntess Software. U ontvangt dan maximaal twee keer per maand ons e-Synformatief met daarin het allerlaatste nieuws.

Let op: Voor klanten hebben we ook een aparte e-Nieuwsbrief met meer specifieke informatie over onze producten. Als klant kunt u zich hiervoor aanmelden via Mijn Syntess.

Schrijf u nu in
Contact met Syntess Software

Wenst u meer informatie, een vrijblijvende afspraak, hulp, extra begeleiding of een uitbreiding van uw softwarepakket? Wat uw vraag ook is, wij helpen u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met mij op
Onze ambitie Wij ontwikkelen software met als doel u te laten beschikken over dé beste praktijkgerichte logistieke-, mobiele- en administratieve ERP software, zodat u op een hoger niveau kunt presteren. Daarbij willen we de hoogst mogelijke mate van klanttevredenheid bereiken en u helpen om een hoger niveau van werken te bereiken.

Zaken doen met een betrouwbare organisatie, waar veiligheid en integriteit van data voorop staat.