Image
Deel deze
pagina

Het verschil tussen CRM- en ERP software voor installatiebedrijven

Wat is de juiste keuze voor uw bedrijf

CRM- en ERP-systemen dragen beide bij aan een efficiënte dienstverlening binnen organisaties. Maar wat doen deze soorten bedrijfssoftware nu eigenlijk en wat kunnen zij voor uw bedrijf betekenen? CRM- en ERP-software zijn er voor diverse soorten bedrijven en branches. In dit artikel ligt de focus voornamelijk op software voor de installatiebranche en technisch dienstverleners.

Wat is een CRM-systeem

CRM staat voor Customer Relationship Management. CRM-software vormt de bron waarin alle relaties en contacten (klanten, leveranciers, debiteuren en crediteuren), van een organisatie in opgeslagen staan. Veel CRM-pakketten gaan echter wel verder dan alleen puur relatiebeheer en klantcontact. Door meer informatie over klanten en klantgedrag vast te leggen, kan deze data gebruikt worden voor sales- en marketingactiviteiten.

Functionaliteiten CRM

 • Beheren van relaties en contactpersonen
 • Integraal onderdeel van je administratie
 • Commerciële activiteiten en marketing

Voordelen CRM

 • Alle relevante relatie-informatie onder één dak
 • Efficiëntie tussen medewerkers en afdelingen
 • Optimaliseert commerciële activiteiten

Wat is een ERP-systeem

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een systeem wat de bedrijfsprocessen van een organisatie met elkaar verbindt. ERP-software bestaat uit verschillende modules die onderling met elkaar in verbinding staan. De software bestaat doorgaans uit één database. Dit heeft Ingevoerde gegevens worden in meerdere modules van de software gebruikt en verrijkt.

Functionaliteiten ERP

 • Materiaal- en artikelbeheer
 • Inkoopmanagement
 • Financiële administratie
 • Projectadministratie en Projectenbeheer
 • HRM
 • Werkvoorbereiding, planning en logistiek
 • Document management

Voordelen ERP

 • Alle gegevens centraal op een plek
 • Van binnen tot buitendienst geautomatiseerd
 • Altijd de meest recente data beschikbaar
 • Iedereen werkt op dezelfde manier

CRM als onderdeel van ERP-Software

In veel ERP-software zit CRM verweven, zodat gegevens uit andere processen ook gekoppeld kunnen worden aan relaties en contacten. Denk hierbij o.a. aan het gebruik van klantgegevens voor het maken van offertes, calculaties en facturen, en rollen van contactpersonen en relaties binnen projecten. Maar ook uw personeelsmanagement (HRM) en planning van monteurs bij service en projecten.

CRM en ERP-software voor installatiebedrijven

Welke software-oplossing het beste past bij uw organisatie hangt sterk af van uw dagelijkse praktijk. Wat voor werkzaamheden voert u uit? Welke klanten bedient u? Wat voor soort contracten komen hierbij kijken?

Op de CRM en ERP-markt zijn er bedrijven die “universele” software bieden, maar er zijn ook branche-specifieke aanbieders. Zo ook voor de branche waarin u waarschijnlijk werkzaam bent: de installatiebranche.

Alleen CRM of toch een alles-in-één-softwarepakket?

Gaat u als installateur voor een oplossing van A tot Z? Kies dan voor alles-in-één-software: ERP-software waarin CRM-functionaliteiten verwerkt zijn. De relatiegegevens vormen een basis in het gehele pakket en worden gebruikt en verrijkt in diverse bedrijfsprocessen in de binnen- en buitendienst.

Onze eigen ERP-software, Syntess Atrium, heeft ook geïntegreerde CRM-software en is speciaal ontwikkeld voor de installatiebranche en technisch dienstverleners.

Ontdek de mogelijkheden van Syntess Atrium


Wij adviseren u graag

Ieder installatiebedrijf heeft zo haar eigen bedrijfs-DNA, dat vraagt om een advies op maat. Wij helpen u graag met het unieke automatiseringsvraagstuk van uw organisatie. Geheel vrijblijvend, inclusief een demonstratie van onze eigen ERP-software, Syntess Atrium.

Publicatiedatum 11 mei 2021

Schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief van Syntess Software. U ontvangt dan maximaal twee keer per maand ons e-Synformatief met daarin het allerlaatste nieuws.

Let op: Voor klanten hebben we ook een aparte e-Nieuwsbrief met meer specifieke informatie over onze producten. Als klant kunt u zich hiervoor aanmelden via Mijn Syntess.

Schrijf u nu in
Contact met Syntess Software

Wenst u meer informatie, een vrijblijvende afspraak, hulp, extra begeleiding of een uitbreiding van uw softwarepakket? Wat uw vraag ook is, wij helpen u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met mij op
Onze ambitie Wij ontwikkelen software met als doel u te laten beschikken over dé beste praktijkgerichte logistieke-, mobiele- en administratieve ERP software, zodat u op een hoger niveau kunt presteren. Daarbij willen we de hoogst mogelijke mate van klanttevredenheid bereiken en u helpen om een hoger niveau van werken te bereiken.

Zaken doen met een betrouwbare organisatie, waar veiligheid en integriteit van data voorop staat.