Image
Deel deze
pagina

De nieuwe gasketelwetgeving: Bent u er al klaar voor?

Strengere vakbekwaamheidseisen en een vakpaspoort

Ondanks het feit dat we volop bezig zijn met een energietransitie is in mei 2019 de kwaliteitsregeling Koolmonoxide Preventie/CO-certificering, beter bekend als de Gasketelwet, aangenomen. In deze wettelijke certificeringsregeling voor bedrijven is vastgelegd dat vanaf 1 april 2023 alleen nog vakbekwame installatiemonteurs werkzaamheden aan (gas)verbrandingsinstallaties (zoals ketels, gashaarden en gasgestookte boilers) mogen uitvoeren.


Overgangstermijn

Er geldt een overgangstermijn, waarin alle installatiemonteurs in Nederland hun vakmanschap aantonen door middel van een theorietoets en een praktijkexamen. Daarbij moeten bedrijven een officieel erkend BRL 6000-25 certificaat behalen.
Per 1-4-2023 is het verplicht - bedrijven die zonder certificaat aan een cv-ketel werken riskeren een boete. Dus deze wet geldt voor monteurs en bedrijven. De gasleiding zelf valt nog buiten de wetgeving, omdat hier geen risico is op koolmonoxide. De wet valt onder de Woningwet.


Strengere Vakbekwaamheidseisen

De wet maakt onderscheid tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en in bedrijf stellen. Elke monteur die naast installeren, ook in bedrijf wil stellen moet slagen voor een theorie- en praktijktoets, ongeacht het opleidingsniveau en diploma’s. Dit geldt ook voor monteurs die beschikken over een SCIOS-certificaat of als Energie Service Specialist (ESS’er) werkzaam zijn bij een bedrijf dat het kwaliteitslabel OK-CV voert. Voor deze monteurs wordt wel nagegaan of een aangepast examen mogelijk is. Monteurs kunnen straks met een online-toets zelf beoordelen of ze bijscholing nodig hebben.


Vakpaspoort

Vakbekwame monteurs zijn straks herkenbaar via een zogenoemd Vakpaspoort. Dit is een app op de smartphone waarmee monteurs aan klanten en controlerende instanties kunnen laten zien dat zij vakbekwaam en dus bevoegd zijn.

Er komt een online register en een speciaal beeldmerk voor gecertificeerde bedrijven. Daarnaast gaat de overheid consumenten via een campagne wijzen op de noodzaak een gecertificeerde CV-installateur in te schakelen. Als het aan de brancheverenigingen ligt, worden ook de geïnstalleerde en onderhouden CV-ketels in een database gestopt.


Handhaving

In principe worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving, maar de controle zal vooral administratief zijn. De gemeente kan dwangsommen opleggen aan niet-gecertificeerde bedrijven die bij steekproeven door de mand vallen. Maar ook opdrachtgevers worden strafbaar wanneer een niet-gecertificeerde installateur een toestel aansluit of onderhoudt.Auteur:

John Schepers
Productmanager


De gasketelwet en Syntess Atrium

Met het Syntess Atrium Kwaliteitssysteem waarborgt u de kwaliteit van uw monteurs en organisatie. Leg per monteur de bevoegdheden, opleidingen en behaalde certificeringen vast, zodat de juiste monteurs op de juiste opdrachten gezet worden. Werkprocedures kunt u eenvoudig borgen met de Checklistgenerator. Deze generator legt diverse werkprocessen van monteurs vast, zodat deze eenvoudig via de Web-werkbon te doorlopen zijn. Syntess Atrium is dus klaar voor de Gasketelwet!

Publicatiedatum 29 juni 2020

Schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief van Syntess Software. U ontvangt dan maximaal twee keer per maand ons e-Synformatief met daarin het allerlaatste nieuws.

Let op: Voor klanten hebben we ook een aparte e-Nieuwsbrief met meer specifieke informatie over onze producten. Als klant kunt u zich hiervoor aanmelden via Mijn Syntess.

Schrijf u nu in
Contact met Syntess Software

Wenst u meer informatie, een vrijblijvende afspraak, hulp, extra begeleiding of een uitbreiding van uw softwarepakket? Wat uw vraag ook is, wij helpen u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met mij op
Onze ambitie Wij ontwikkelen software met als doel u te laten beschikken over dé beste praktijkgerichte logistieke-, mobiele- en administratieve ERP software, zodat u op een hoger niveau kunt presteren. Daarbij willen we de hoogst mogelijke mate van klanttevredenheid bereiken en u helpen om een hoger niveau van werken te bereiken.

Zaken doen met een betrouwbare organisatie, waar veiligheid en integriteit van data voorop staat.