Image
Deel deze
pagina

Wat is BIM en de integratie met ERP?

Vanuit het BIM model eenvoudig data uitlezen voor uw projecten, service en onderhoud!

De afkorting BIM staat voor: Building Information Modeling. De grondgedachte van BIM is het samenwerkingsproces binnen een bouwproces van veel verschillende partijen. Dit samenwerkingsproces is dynamisch waarbij rollen en verantwoordelijkheden regelmatig wijzigen. BIM of BIMMEN biedt hiervoor een oplossing die maakt dat alle relevante informatie gedurende het hele proces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn werken zodoende met dezelfde gegevens. Doel hiervan is om het risico op faalkosten te verkleinen.

Het BIM model

In het ontwerp van een bouwproces zal men via het 3D bouwmodel een 3D model van het eindresultaat maken, waarbij verschillende partijen hun bijdrage leveren. Het vervolgproces, de uitvoering, vindt plaats in de ERP pakketten van de uitvoerende partijen zoals bouwbedrijven en installateurs.

Projectdata rechtstreeks vanuit BIM inlezen in Atrium

Via de BIM-koppeling wordt de gemoduleerde data rechtstreeks vanuit het BIM model in de calculatie of werkvoorbereiding van Syntess Atrium gelezen. De tekensymbolen worden van een artikelnummer voorzien zodat kostprijsberekening respectievelijk materiaalplanning mogelijk wordt. De verdere calculatie of het logistieke proces na de werkvoorbereiding vindt plaats binnen de ERP software van Syntess Atrium. Materialen worden uitgetrokken en afgesproken wordt wanneer deze geleverd wordt door de diverse leveranciers. Via Projectplanning is er inzicht in de tijd tussen de beschikbare capaciteit en de behoefte aan projecturen. Vanuit projectplanning stuurt u uw vaklieden aan en start de uitvoering van het project. Na boeking van deze kosten op de projecten ontstaat zodoende een nacalculatie.

BIM als startpunt voor effectief service en onderhoud

Echter de intergratie tussen de ERP van Syntess Atrium en het BIM model gaat verder dan de uitvoering van het bouwproces. Nadat dit is gerealiseerd zal het gebruikt gaan worden. In dat opzicht start het facilitair-proces van service en onderhoud. De data uit het BIM model kan hiervoor ook als startpunt dienen. De object en installatiegegevens die onderhouden moeten worden kunnen worden ingelezen in de serviceadministratie van Syntess Atrium. Vervolgens wordt deze data in Syntess Atrium verrijkt met de afgesproken contractafspraken wat betreft contractprijs en service interval. Resultaat is een ingevulde serviceadministratie waarmee het onderhoud georganiseerd kan worden. Voor middellange en langere termijn komt deze data terug in een meerjarenonderhoudplan, hetgeen uw opdrachtgevers een drievoudig inzicht oplevert. Drievoudig want MJOP in Syntess Atrium levert inzicht in toekomstige onderhoudskosten (prognose), inzicht in planning (verleden, heden en toekomst) en inzicht in de kwaliteit van de installaties op.

Publicatiedatum 23 februari 2017

Schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief van Syntess Software. U ontvangt dan maximaal twee keer per maand ons e-Synformatief met daarin het allerlaatste nieuws.

Let op: Voor klanten hebben we ook een aparte e-Nieuwsbrief met meer specifieke informatie over onze producten. Als klant kunt u zich hiervoor aanmelden via Mijn Syntess.

Schrijf u nu in
Contact met Syntess Software

Wenst u meer informatie, een vrijblijvende afspraak, hulp, extra begeleiding of een uitbreiding van uw softwarepakket? Wat uw vraag ook is, wij helpen u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact met mij op
Onze ambitie Wij ontwikkelen software met als doel u te laten beschikken over dé beste praktijkgerichte logistieke-, mobiele- en administratieve ERP software, zodat u op een hoger niveau kunt presteren. Daarbij willen we de hoogst mogelijke mate van klanttevredenheid bereiken en u helpen om een hoger niveau van werken te bereiken.

Zaken doen met een betrouwbare organisatie, waar veiligheid en integriteit van data voorop staat.